14 Ocak 2011 Cuma

REDD Röportajı



 REDD
Son dönemlerde adını daha sık duymaya başladığımız ve dinleyici kitlesinin daha da artmaya başladığı REDD grubu geçtiğimiz aylarda DEU Müzik Kulübü aracılığıyla okulumuzda söyleşiye katıldı.





Öncelikle okulumuza hoş geldiniz
Redd: Hoş bulduk
Takip ettiğimiz kadarıyla çok fazla üniversite etkinlikleriniz oluyor. Üniversiteleri desteklemeyi seviyorsunuz sanırım
Redd: Sonuçta hepimiz üniversitelerle içli dışlı olduğumuz için ve her ne kadar yeni iktidarla beraber son dönemde ortaokul gibi görünse de önemli bir kurum olduğu için elimizden geldiğince bu etkinliklere katılmaya çalışıyoruz. Bizim dinleyicilerimiz arasında üniversite öğrencileri çok olduğu için bunlara katılmaktan keyif de alıyoruz.

 Birçok ünlü isim desteklemekten kaçınıyor
Redd: Aslında üniversite demek, gençlik demek. Kimsenin biz üniversitelerle ilgilenmiyoruz, bizim kitlemiz ortaokul veya emekliler dediğini sanmıyorum
 Peki şenliklerle ilgili bir program var mı, buna bizim okulumuz dahil mi?
Redd: Şenliklerde artık grupların yaptığı programın çok fazla önemi kalmadı. Ayrıca öğrencilerin de pek bir önemi kalmadı çünkü artık sponsorlar bunu seçiyor. Şu an için de çok erken… Biz bütün üniversite şenliklerine gitmek istiyoruz ama dediğimiz gibi istemekle olmuyor.
Şarkılarınızın bazıları siyasi içerikli, buna bağlı olarak da duruşunuzu belli ediyorsunuz. Bazı müzisyenler buna pek karışmak, rengini belli etmek istemiyor. Örneğin; Hrant Dink’in ölümüne sessiz kalmadınız ve bununla ilgili “Özgürlük Sırtından Vurulmuş” isimli şarkıyı yaptınız. Bunu biraz açıklar mısınız?
Redd: Biz siyasi içerikli şarkı yapmaya çalışmıyoruz. Genel olarak bu durum, Türkiye’de öyle bir hale geldi ki artık iktidar ya da son dönemde olan hikâyeler yüzünden özgürlüklerin üstü sürekli biraz daha örtülüyordu, dolayısıyla biz buna reaksiyon olarak bir şeyler yaptığımız ve ürettiğimiz zaman siyasi karşılıkmış gibi algılanıyor. Hâlbuki biz herkesin yapması gereken şeyi yapıyoruz. Bizim özgürlük alanlarımızı kısıtlayan ya da etrafımızda Hrant Dink olayı gibi bir başkasınız özgürlük hakkını kısıtlayan duruma dair bir şarkı yaptık. Ortaya da böyle bir şey çıktı. Buna bulaşmak istemeyen müzisyenlerin de demek ki öyle bir tercihi, anlayışı var. Bir şey diyemeyiz.
Sizin anlayışınız da toplum için sanat mı?
Redd: Hayır, biz bu işi kimse için yapmıyoruz. Öncelikle kendi duyarlılıklarımız için yapıyoruz. Siyasi olayların da bizim hayatımıza etki ettiğini düşünüyoruz. O etki ettiği doğruda da şarkılarımızda, cümlelerimizde, konuşmalarımızda yer almasını doğal buluyoruz. Biz bunu gizlemiyoruz. “Özgürlük Sırtından Vurulmuş” Hrant Dink için yazılmış bir şarkıydı ama bunun dışında, bir insanın özgürlüğünün kısıtlanması bizi de ilgilendiriyor. Bizim de düşündüklerimizi söylememiz anlamına geliyor. Böyle bir ortam yaratılmasını istiyoruz, idealimiz bu. Başka şarkılarda da bu tip şeylerden bahsediyoruz çünkü insanları direkt ilgilendirdiğini düşünüyoruz. Biz toplumun duyarlılıklarını gözetiyoruz ama yaptığımız müzikal üretimin amacı toplum için olsaydı Bülent Ersoy olurdu. Ekonomi üzerinden söylüyorum tamamen. Toplumun nabzını tutmaya çalışmıyoruz. Yani Türkiye’de her şeye rağmen pop müzik hala egemense demek ki bu iktidar niye bu kadar başımızda onu da anlaya biliyoruz. Apolitik bir çoğunluk var aslında…

 Bülent Ortaçgil’in “Çığlık Çığlığa” şarkısını coverlamıştınız, yine buna benzer bir cover var mı?
Redd: Çok teklif geldi ama şu anda yok, yapmayı düşünmüyoruz. Nilüfer’den ve birkaç buna benzer kişilerden geldi ama yapmıyoruz.
Opera eğitimi almışsınız fakat operadan sonra rock müziğe geçiş nasıl oldu?
Redd: Opera söylerken de bizim grubumuz vardı dolayısıyla bu bir yere geçiş olmadı.
Peki klasik soruya gelelim; “Prensesin Uykusu” nasıl oldu? Bu eski bir şarkınızdı, film için yapılan bir şarkı değildi, öyle değil mi?
Redd: Şarkı için yapılan film diyebilirizJ Çağan Irmak “Prensesin Uykusuyum” şarkımızdan etkilenmiş ve filminin ilham kaynağı olarak şarkıyı konumlandırdığı için bizim de müziklerini yapmamızı istedi. Biz de projeye dahil olduk ve birlikte birkaç toplantı yaptık. Film bittikten sonra izledik ve ardından müziklerini yaptık. Bu da üç dört ay kadar sürdü. Zaten daha sonra da albüm çıktı.
Mtv International’da klipleriniz yayılanmış. Biraz bunu açıklar mısınız?
Redd: Orada dört çarpı ekspreste ilk ondaydık. O zaman Mtv Türkiye de yoktu.
Eurovision’a Yüksek Sadakatin katılması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Redd: Arkadaşlarımız onlar ve bu onların tercihi. Böyle bir şey yapıyorlarsa bir bildikleri vardır elbet ama bizim ilgi dünyamızda Eurovizyon yok.
Sizce bu seneki başarı ne olur?
Redd: Türkiye birinci olsa ne olacak ki… Ama tabi milliyetçi oylardan dolayı Türkiye’nin ilk on’da olacağı kesin.
Söyleşi öncesi bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz
Redd: Biz teşekkür ederiz
Katkılarından dolayı DEU Müzik Kulübüne çok teşekkür ederiz.
Hazırlayanlar:  Seda ATICI,Melike GÜR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder